Det helt mirakellösa – så ser jag på vad jag gör. En helt vanlig ickemagi. Egentligen en så oanmärkningsvärd och naturlig del av oss, att vi inte ens tar notis om den.


Snäva ramar och betongfasta konventioner går att finna i alla våra sammanhang. Till en början där de förväntas – hemma, på jobbet eller i skolan. Och inte minst hos oss själva. Överallt låter vi oss helt oreflekterat och passivt genomsyras av dem.


Konventioner för givetvis en del gott med sig – jag vill inte vara orättvis mot dem i onödan. De gör världen lite mer begriplig och lättnavigerad. Men när de lämnas utan ifrågasättas eller utmanas, får de däremot en ruggig förmåga att både kväva och begränsa oss i våra liv.


Länge lät jag mig fara illa av allt världen tvingade på mig som inte passade. Sen började jag kämpa emot. Med betoning på emot. Inte förrän jag riktade blicken inåt och faktiskt började reflektera över vad jag ville, snarare än vad jag verkligen ville fly från. Först då kom vändningen. Sedan dess har jag aldrig varit rädd för att doppa tårna i lite mörkare vatten. Det är där läkandet sker – först man ser sakerna för vad de är. Det finns inte mycket som är så där förlamande skräckinjagande i klart dagsljus.


Ironiskt nog har det jag brinner för också hittat sina egna trånga och lite märkliga konventioner. Healing omgärdas ofta av diffust fluff, iklätt illasittande new age-kostym – ett slags flum som marknadsstandard. En quick fix som jag förstår kan attrahera människor men som i längden innebär en urholkning av trovärdighet och att dyrbara kunskaper går förlorade. Men framförallt är det oetiskt - inget mer än sockerpiller för människor som behöver hjälp på riktigt.


Vad behöver vi ha med oss på vägen? Att ge sig in i den här typen av process kräver engagemang och tålamod. Den kommer ta både i tid och kraft. Ingen annan kan trolla bort smärta orsakat av ett trauma eller installera fiffiga drivrutiner i dig så du fungerar bättre i din vardag. Vi är först och främst individer med helt egna behov och förutsättningar. Det är en tuff resa. En som underlättas med rätt sällskap.


©2020 MoveYou, Anneli Fromell